2011-03-22
 10:11:19

....

Ja,ni...va säger man....lämnar den biten osagd tror jag.

hmmm...har inte mycket att blogga om heller.
Tappat bloggarandan känner jag.

Jag kan tala om att jag ska bli moster igen :) min storasyster väntar sitt 4:e barn.
Det ska bli väldigt kul och jag längtar redan dock är det väldigt tidigt, så längtan blir lång :)
Grattis sis <3

Har börjat gå på ljusbehandlingar för psoreasisen.
Känns skönt då jag har fått väldigt mycket överallt...tar på en spsykiskt kan jag säga.
Jag håller mig inne i sommar eller fullt påkläd :P
ÅNGEST!!

Jag smörjer in mig 3 timmar om dagen med 3 olika salvor....inte kul men sånt som är ett måste.
Nä vill bara bli av med det :(

Loppan mår jätte bra.
Jag köpte nya skor till henne igår.
Det är ju snart vår och sommar och då behövs nya skor.
Hon fick ett par nya vanliga skor och ett par sandaler.

Så nu orkar jag inte mer...kul hihi




2011-03-11
 12:36:30

Vad tycker du?




FRÅGOR!


1.Tycker du att du är en bra vän?

1a.Varför och på vilket sätt?

2.Hur tycker du att en bra vän ska va?

3.Vad är det som gör en till en bra vän?

Lite nyfiken på era åsikter bara :)



2011-03-10
 11:08:09

Så är det....

 

 



2011-03-10
 10:24:49

That´s me....

Så nu har jag lagt ut en hel del info om mitt jag och mina problem.
Jag känner varje dag hur folk inte förstår hur jobbigt man har det och hur mycket jobb man faktiskt har fast man är sjuksriven.

Det tar på en när man känner att folk inte kan förstå hur svårt man kan ha det med dom mest simpla saker i livet.
Hur svårt det är att ta ett beslut som för dom är solklart.

Jag kämpar på med allt jag har och lite till för att nå mitt mål till ett "Normalt" liv.

Jag önskar att folk hade med förståelse och medkänsla för andra!!
Men i dag är det så att alla är egoistiska och okänsliga.
Varför ska man bry sig om andra och andras känslor?

Dom människorna raderar jag ur mitt liv...jag orkar inte ta deras skit.
Jag har tagit mycket i mitt liv och jag behöver inte såras eller svikas mer.

Så gott folk hoppas ni lär er något utav detta och att ni kanske kan få mer insikt och förståelse.

Bara för att skadan inte syns så kan den ändå finnas där.

2011-03-10
 10:11:38

Agorafobi

Agorafobikern är rädd för att få fobi på platser eller i situationer som är svåra att fly ifrån i händelse av en attack, eller där man skulle vara på ett pinsamt sätt utlämnad eller hjälplös.
Oftast blir agorafobikern mycket beroende av att ha någon anhörig med sig så fort man ska gå någonstans utanför det trygga hemmet.

Några exempel:
Man kan vara rädd för att gå till affären (köer brukar upplevas som särskilt jobbiga) för att man fruktar att få en attack inne i affären bland alla kunder.
Man kan vara rädd för att åka båt för att det är svårt att fly från båten om en attack kommer.
Man kan vara rädd för att befinna sig på en bro, i en tunnel, i en bilkö, på en buss eller annat ställe där det är svårt att fly undan i händelse av panikattack.

Agorafobi anses vara den fobi som mest allvarligt nedsätter människans allmänna funktionsnivå då fobikern ofta inte klarar av allmänna kommunikationer, offentliga platser och att göra saker utanför hemmet ensam.

Fobisk rädsla

Alla har någon gång varit rädd, men det är få som vet vad panik, eller fobisk rädsla. är för något. Det går inte att jämföra med vanlig rädsla.
I de flesta fall vet fobikern, intellektuellt sett, att ingen fara hotar, ändå reagerar kroppen som om man var utsatt för livsfara.
En fobisk rädsla är irrationell och går inte att kontrollera.

Oftast har folk lättare att förstå en person som har spindel- eller ormfobi än en som har agorafobi… något som inte ”går att ta på”.

Från bussrädsla till isolering

Det finns olika grader av agorafobi kan man säga. För många börjar det med att man t.ex. inte längre kan åka buss eller tåg, gå på stormarknader eller bio.
Om man inte får hjälp att bekämpa fobin så blir den oftast bara värre och värre. Om en agorafobiker fått en panikattack i t.ex. Konsum så kanske densamme inte vågar gå dit mer. På detta sätt blir de trygga ställena att vara på färre och färre. När det gått riktigt långt kan det sluta med att man inte vågar gå utanför dörren utan är fånge i sitt eget hem.

Bekämpa fobin

Enda sättet att bli fri från agorafobi är att bekämpa den. Det går inte att vänta ut den och det går ju heller inte att undvika det som utlöser fobin för då har man snart bara sitt hem att röra sig i. Här är det stor skillnad mot t.ex. en ormfobiker, som faktiskt kan undvika ormar. Så länge inte ormfobikern ser en orm så stör inte fobin personens liv medan agorafobi inskränker fobikerns liv mer och mer i alla situationer, om man inte bekämpar den.

Oftast behöver en agorafobiker professionell hjälp av en terapeut för att bekämpa sin fobi, ibland i kombination med medicin. Det är viktigt att söka hjälp så fort som möjligt då agorafobin är lättare att bekämpa ju tidigare man söker hjälp.

Kan du ni sätta er in i hur det är att leva med Agorafobi?

Texten är lånad.


2011-03-10
 10:01:13

socialfobi

Social fobi är inte samma sak som att vara blyg. Social fobi kan påverka hela din tillvaro. Det är inte samma sak som att vara nervös inför ett tal eller att ha rampfeber, situationer som nästan alla någon gång känner obehag inför.

Social fobi visar sig ofta i samband med skolstart eller i puberteten, då kraven ökar. Redan i sandlådan är en del barn mer än normalblyga för främmande personer. Forskning visar att vissa personer har anlag för den här typen av ångest och att den kan utlösas av påfrestningar.

 

Symtom på social fobi

Om du har social fobi och ska säga eller göra något som gör att du får andras uppmärksamhet kan du känna en stark ångest. Ångesten kan visa på olika sätt, till exempel genom att du:

  • rodnar
  • stammar
  • svettas
  • skakar
  • får hjärtklappning
  • får domningskänslor
  • får yrsel.

Typiska tankar kan vara att ”jag gör bort mig”, ”tänk om det syns” och ”vad ska alla tro”.

Social fobi kan påverka både ditt arbetsliv och privatliv. Det kan vara svårt att hitta ett arbete eftersom det ofta innebär att träffa nya människor, arbeta i grupp och använda telefon. Även att studera blir svårt då det bland annat medför grupparbeten och redovisningar.

Ångesten kan göra att du får svårt att lära känna nya personer och inleda relationer. Många personer med social fobi lever därför ensamma eller med en dominant partner.

 

Egenvård vid social fobi

Om du har en fobi är det viktigt att du inte undviker det du är rädd för, utan att du istället närma sig det gradvis. Det kan kännas skönt för stunden att undvika fobin, men det gör att det bara blir värre i längden.

Liksom vid annan ångest kan livsstilsförändringar ha goda effekter vid social fobi. Det kan till exempel vara att du:

  • sover regelbundet
  • minskar kaffe- och nikotinkonsumtionen
  • motionerar regelbunden
  • tränar dig på att slappna av.

Råd till anhöriga

Den som lider av social fobi behöver ofta hjälp och stöd av sina anhöriga. Det är viktigt för den anhörige att förstå vad som är hjälpsamt och att hjälpen inte ökar undvikandet.

Du som är anhörig kan också behöva stöd. Det kan du få från en stödorganisation, till exempel Ångestsyndromsällskapet i Stockholm. Stödorganisationer kan ge dig information och hjälpa dig att få kontakt med andra i en liknande situation.

Om din anhörige har fått kontakt med vården kan du också få stöd från den personal som ansvarar för din anhöriges vård.

 

Kan du sätta dig in i att leva med social fobi?

Texten är lånad.

2011-03-10
 09:48:41

PTSD

Posttraumatisk stressyndrom, PTSD, kan drabba en person som varit med om exempelvis misshandel, våldtäkt, en olycka, krig eller en naturkatastrof.

Posttraumatiskt stressyndrom förkortas till PTSD efter engelskans posttraumatic stress disorder. Det kan drabba dig om du varit med om en svår händelse som inneburit livsfara eller en allvarlig kränkning av din integritet. Det kan handla om:

  • rån
  • misshandel
  • sexuella övergrepp
  • olyckor
  • naturkatastrofer
  • tortyr
  • krigshändelser
  • svåra upplevelser under intensivvård
  • en svår förlossning.
Traumat kan vara personligt, som misshandel i hemmet, eller opersonligt, som en olycka.

Vid posttraumatiskt stressyndrom återupplever du den traumatiska händelsen, blandat med känslor av skräck eller vrede. Återupplevelsen kan utlösas av yttre sinnesintryck eller händelser som påminner om traumat. Även barn och unga kan drabbas av posttraumatiskt stressyndrom.

Symtom vid posttraumatiskt stressyndrom

De vanligaste tecknen vid posttraumatiskt stressyndrom är:

  • att återuppleva traumat i form av återkommande och påträngande minnesbilder. Det kan ske både när du är vaken och när du sover, då i form av mardrömmar.
  • att försöka undvika allt som på något sätt påminner om traumat. Det kan leda till att du isolerar dig från familj, vänner och arbetskamrater.
  • en överdriven vaksamhet. Den överdrivna vaksamheten kan göra dig onormalt lättskrämd och lättirriterad. Du kan få omotiverade vredesutbrott, koncentrationssvårigheter och problem med sömnen.
  • minnesförlust. Den kan vara total och är oftast begränsad till tiden precis före, under eller efter traumat.

Råd till anhörig

Du som är anhörig kan också behöva stöd. Det kan du få från en stödorganisation. De kan ge dig information och hjälpa dig att få kontakt med andra i en liknande situation. Om din anhörige har fått kontakt med vården kan du också få stöd från den personal som ansvarar för din anhöriges vård.

 

Kan ni sätta er in i hur det kan va och leva med PTSD??

Texten är lånad.