2011-03-10
 10:11:38

Agorafobi

Agorafobikern är rädd för att få fobi på platser eller i situationer som är svåra att fly ifrån i händelse av en attack, eller där man skulle vara på ett pinsamt sätt utlämnad eller hjälplös.
Oftast blir agorafobikern mycket beroende av att ha någon anhörig med sig så fort man ska gå någonstans utanför det trygga hemmet.

Några exempel:
Man kan vara rädd för att gå till affären (köer brukar upplevas som särskilt jobbiga) för att man fruktar att få en attack inne i affären bland alla kunder.
Man kan vara rädd för att åka båt för att det är svårt att fly från båten om en attack kommer.
Man kan vara rädd för att befinna sig på en bro, i en tunnel, i en bilkö, på en buss eller annat ställe där det är svårt att fly undan i händelse av panikattack.

Agorafobi anses vara den fobi som mest allvarligt nedsätter människans allmänna funktionsnivå då fobikern ofta inte klarar av allmänna kommunikationer, offentliga platser och att göra saker utanför hemmet ensam.

Fobisk rädsla

Alla har någon gång varit rädd, men det är få som vet vad panik, eller fobisk rädsla. är för något. Det går inte att jämföra med vanlig rädsla.
I de flesta fall vet fobikern, intellektuellt sett, att ingen fara hotar, ändå reagerar kroppen som om man var utsatt för livsfara.
En fobisk rädsla är irrationell och går inte att kontrollera.

Oftast har folk lättare att förstå en person som har spindel- eller ormfobi än en som har agorafobi… något som inte ”går att ta på”.

Från bussrädsla till isolering

Det finns olika grader av agorafobi kan man säga. För många börjar det med att man t.ex. inte längre kan åka buss eller tåg, gå på stormarknader eller bio.
Om man inte får hjälp att bekämpa fobin så blir den oftast bara värre och värre. Om en agorafobiker fått en panikattack i t.ex. Konsum så kanske densamme inte vågar gå dit mer. På detta sätt blir de trygga ställena att vara på färre och färre. När det gått riktigt långt kan det sluta med att man inte vågar gå utanför dörren utan är fånge i sitt eget hem.

Bekämpa fobin

Enda sättet att bli fri från agorafobi är att bekämpa den. Det går inte att vänta ut den och det går ju heller inte att undvika det som utlöser fobin för då har man snart bara sitt hem att röra sig i. Här är det stor skillnad mot t.ex. en ormfobiker, som faktiskt kan undvika ormar. Så länge inte ormfobikern ser en orm så stör inte fobin personens liv medan agorafobi inskränker fobikerns liv mer och mer i alla situationer, om man inte bekämpar den.

Oftast behöver en agorafobiker professionell hjälp av en terapeut för att bekämpa sin fobi, ibland i kombination med medicin. Det är viktigt att söka hjälp så fort som möjligt då agorafobin är lättare att bekämpa ju tidigare man söker hjälp.

Kan du ni sätta er in i hur det är att leva med Agorafobi?

Texten är lånad.




KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: